SUPERPRZEPIS

Farfale- kapusta-kapusta-grzyb

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Farfale- kapusta-kapusta-grzyb Więcej zdjęć (5)

Może dla kogoś jest to zwykła potrawa .Może ktoś gościom by jej nie podał .Dla mnie jest to ósmy cud świata i danie świąteczne .

Składniki:

Farfale- kapusta-kapusta-grzyb

 

  • 35 dag suchego makarony Farfale
  • 1/2 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1/2 szklanki oliwy z pestek winogron
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Farfale- kapusta-kapusta-grzyb
Kapustę kiszoną wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować przez godzinę . Odcedzić . Kapustę białą pokroić w drobne paski , zalać lekko osoloną wodą i gotować godzinę - odcedzić .Grzyby namoczyć , ugotować w małej ilości wody i bardzo drobno pokroić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ). Podsmażyć na 2 łyżkach oleju pokrojoną w ,,piórka" cebulę . Odsączyć obie kapusty . Wymieszać z cebulą , olejem i masłem , grzybami . Włożyć do garnka z grubym dnem i dusić ok. 30 minut .Doprawić do smaku pieprzem . Makaron ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić . Dodać do garnka z kapustą .Wymieszać . Zostawić pod przykryciem na 10 minut . * Jak zwykle podpowiadam - podaję przepis jak robi się potrawę od początku , ale polecam gotowanie kapusty osobno w większej ilości i mrożenie w porcjach . Potem gotuje tylko makaron , mieszam z kapustą i chwilę duszę .
Farfale- kapusta-kapusta-grzyb
Obie kapusty ugotować , odcedzić i wymieszać ze sobą
Farfale- kapusta-kapusta-grzyb
Grzyby namoczyć , ugotować i drobno pokroić ( wywar z gotowania wlac do kapusty )
Farfale- kapusta-kapusta-grzyb
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na oleju
Farfale- kapusta-kapusta-grzyb
Ugotować makaron , odcedzić zmieszać z doprawioną kapustą z grzybami