Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Farfale z sosem z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do miksera, dodać sok z połowy limonki, rozdrobniony czosnek. P

Farfale z sosem z awokado

Składniki:

Farfale z sosem z awokado

 

  • ½ opakowania makaronu farfale
  • 2 awokado – (dojrzałe - skórka musi się uginać pod palcem)
  • 3 cebulki szalotki albo dymki
  • Ostra papryczka pepperoncini (lub chili)
  • pół szklanki wywaru warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • pieprz kajeński
  • 1 limonka lub pół cytryny
  • 30 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Farfale z sosem z awokado
Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do miksera, dodać sok z połowy limonki, rozdrobniony czosnek. Papryczkę przekroić na pół, wyrzucić pestki, pokroić bardzo drobno, dodać do sosu, zmiksować. Wlać gorący wywar, posolić, dodać pieprz kajeński. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu razem z pokrojoną drobno kolendrą lub natką pietruszki. Wymieszać (nie miksować). Makaron ugotować al dente, odcedzić. Połączyć z sosem i wymieszać. Posypać tartym parmezanem.