Sposób przygotowania:
Farsz z kapusty kiszonej i grzybów
Grzyby zalac ciepla woda i moczyc przez godzine. Zlac wode, w ktorej moczyly sie grzyby, zalac ponownie zimna woda, zagotowac i gotowac przez okolo 1,5 godziny na malym ogniu. Wode z gotowania zlac do sloika, grzyby ostudzic i bardzo drobno pokroic. Gdy ktos nie lubi kwasnej kapusty, nalezy ja wczeniej oplukac w zimnej wodzie. Kapuste przekladamy do garnka. Gdy kapusta ma duzo wody, mozna ja wczeniej odcisnac, ja zazwyczaj tego nie robie i odciskam kapuste przy zlewaniu wody, juz po ugotowaniu. Do garnka z kapusta dodac 1-2 szklanki wywaru z grzybów, zagotowac. Dodac listki laurowe oraz ziele angielskie, gotowac na srednim ogniu przez godzine.
Po ugotowaniu odlac na sicie plyn z kapusty, odrzucic listki, kulki ziela angielskiego, a garnek z kapusta odstawic do ostygniecia. Kapuste drobno posiekac. Cebule obrac, umyc i osuszyc, pokroic w kosteczke. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, dodac lyzke cukru i zeszklic. Dodac grzyby i kapuste, wymieszac wszystko na patelni i chwile podsmazyc. Doprawic dobrze kminkiem, pieprzem i maggie, farsz musi byc pikantny. Ostudzic. Gdy zamierzamy uzyc farszu do zrobienia uszek, nalezy go wczesniej zmielic przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia. Do pierogów czy krokietów, nie musimy rozdrabniac farszu, wystarczy go dobrze posiekac.
Z podanych proporcji na farsz, udalo mi sie zrobic 86 uszek, 37 pierogów oraz 10 krokietów. Gdy farsz zamierzamy wykorzystac do wyrobu jednego tylko dania, zmniejszmy ilosc skladników do polowy lub 1/3. Gdy nie lubimy duzo grzybów w farszu, zredukujmy ich ilosc. Proponowany przeze mnie farsz jest dosc kwasny, bardzo wyrazny w smaku i mocno grzybowy. Taki jaki lubie ja i moja rodzina.
Po ugotowaniu odlac na sicie plyn z kapusty, odrzucic listki, kulki ziela angielskiego, a garnek z kapusta odstawic do ostygniecia. Kapuste drobno posiekac. Cebule obrac, umyc i osuszyc, pokroic w kosteczke. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, dodac lyzke cukru i zeszklic. Dodac grzyby i kapuste, wymieszac wszystko na patelni i chwile podsmazyc. Doprawic dobrze kminkiem, pieprzem i maggie, farsz musi byc pikantny. Ostudzic. Gdy zamierzamy uzyc farszu do zrobienia uszek, nalezy go wczesniej zmielic przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia. Do pierogów czy krokietów, nie musimy rozdrabniac farszu, wystarczy go dobrze posiekac.
Z podanych proporcji na farsz, udalo mi sie zrobic 86 uszek, 37 pierogów oraz 10 krokietów. Gdy farsz zamierzamy wykorzystac do wyrobu jednego tylko dania, zmniejszmy ilosc skladników do polowy lub 1/3. Gdy nie lubimy duzo grzybów w farszu, zredukujmy ich ilosc. Proponowany przeze mnie farsz jest dosc kwasny, bardzo wyrazny w smaku i mocno grzybowy. Taki jaki lubie ja i moja rodzina.