cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Fasola biała po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

fasola po włosku

Fasola biała po włosku

Składniki:

Fasola biała po włosku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasola biała po włosku

Fasolę
umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia dodać do fasoli 2-3
łyżki masła lub oleju roślinnego, zmiażdżony czosnek, szałwię, pokrojony na
cząstki pomidor i pokrojony w kostkę seler. Wszystko doprawić do smaku solą i
pieprzem, wstawić na mały ogień i gotować około 2 godzin. Danie powinno mieś
konsystencję zupy. Podawać z białym pieczywem.


Z
tych samych składników można przygotować także drugie danie. Gałązkę rozmarynu,
szałwię i 1 ząbek czosnku należy podsmażyć na maśle lub oleju. Dodać 1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego. Do sosu dodać ugotowaną poprzedniego dnia fasolę,
wymieszać, dusić razem około 10-15 minut. 
Podawać jako drugie danie z białym pieczywem.