Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Fasola biała z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fasolę w sosie podawać z pieczywem

Fasola biała z sosem pomidorowym

Składniki:

Fasola biała z sosem pomidorowym

 

  • 40 dag fasoli białej drobnej,
  • cukier,
  • sól,
  • 20 dag żółtego startego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • 30 dag selera,
  • papryka ostra mielona

 

Sposób przygotowania:

Fasola biała z sosem pomidorowym
Fasolę umyć i zamoczyć poprzedniego dnia. Następnie odlać wodę w której się moczyła, wlać świeżej i ugotować. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać pokrojoną cebulę, wlać 1,5 szklanki wrzącej wody, ugotować do miękkości, zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, połączyć z sosem, przyprawić do smaku solą, papryką i cukrem, wymieszać, zagotować. Fasolę odcedzić, zalać gorącym sosem i posypać utartym żółtym serem.