Sposób przygotowania:
Fasola Jasiek
Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut.
W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, posiekany czosnek, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.
Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna.
W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, posiekany czosnek, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.
Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna.