ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Fasola Jasiek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach i na różne sposoby przygotowaną, taka fasola na gęsto jest bardzo sycąca i smaczna.

Fasola Jasiek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasola Jasiek

 

Sposób przygotowania:

Fasola Jasiek
Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut.

W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, posiekany czosnek, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.

Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna.
Fasola Jasiek
W szybkowarze jest szybko ugotowana do miękkości.
Fasola Jasiek
Podsmażyć nie za mocno, nie spiec kiełbasy.
Fasola Jasiek
Fasola najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu