bii2121

bii2121

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Fasola po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne danie świetnie nadające się na obiad

Fasola po bretońsku

Składniki:

Fasola po bretońsku

 

  • 20 dkg fasoli
  • 20 dkg kiełbasy lub boczku
  • 15 dkg cebuli
  • 5dkg smalcu (tłuszczu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dkg sosu pomidorowego ( można dodać jeszcze ketchupu pikantnego do smaku)
  • sól
  • ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki zielonej pietruszki
  • przyprawy takie jak majeranek itp. według upodobania

Sposób przygotowania:

Fasola po bretońsku
Wykonanie:
Fasolę namoczyć, najlepiej zalać już dzień przed na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodać sól. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobna kostkę i poddusić z tłuszczem. Gdy zacznie się rumienić dodać kiełbasę i dusić kilka minut. Pod koniec dodać czosnek i sos pomidorowy, wymieszać, dusić chwilę i wymieszać z wywarem z fasoli. Doprawić.