Sposób przygotowania:
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Fasolę białą średnią wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia wodę w której moczyła się fasolka odlać i zalać świeżą.
Dodać łyżeczkę soli, majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około 1 - 1,5 godziny.
Na patelni wytopić kawałek pokrojonego w kostkę boczku,dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Całość podsmażyć.
Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
Całość dodać do garnka z fasolką i gotować około 10 minut.
Dodać pokrojone pomidory. doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką ostrą.
Zagęścić przecierem pomidorowym i zagotować.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Następnego dnia wodę w której moczyła się fasolka odlać i zalać świeżą.
Dodać łyżeczkę soli, majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około 1 - 1,5 godziny.
Na patelni wytopić kawałek pokrojonego w kostkę boczku,dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Całość podsmażyć.
Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
Całość dodać do garnka z fasolką i gotować około 10 minut.
Dodać pokrojone pomidory. doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką ostrą.
Zagęścić przecierem pomidorowym i zagotować.
Podawać ze świeżym pieczywem.
gusia1000
BozenaMatuszczyk