BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj ugotowałam fasolkę po bretońsku trochę inaczej, ugotowana na boczku wędzonym, dodałam świeże pomidory, kiełbasę śląską i dobrej jakości parówki cienkie. Wyszła pyszna.

Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Fasolę białą średnią wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.

Następnego dnia wodę w której moczyła się fasolka odlać i zalać świeżą.

Dodać łyżeczkę soli, majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około 1 - 1,5 godziny.

Na patelni wytopić kawałek pokrojonego w kostkę boczku,dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Całość podsmażyć.

Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.

Całość dodać do garnka z fasolką i gotować około 10 minut.

Dodać pokrojone pomidory. doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką ostrą.

Zagęścić przecierem pomidorowym i zagotować.

Podawać ze świeżym pieczywem.
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Fasolkę zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Wodę odlać i zalać nową i gotować na małym ogniu
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Dodać przyprawy liście laurowe i ziele angielski,majeranek i cząber
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Pokrojony boczek podsmażyć z kiełbasą i cebulą
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Całość dodać do garnka z fasolką
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Dodać pokrojone pomidory ,doprawić do smaku pieprzem ,solą ,papryką ostrą
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Zagęścić przecierem pomidorowym
Fasola po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Gotową fasolkę podawać z pieczywem