james62

james62

Kucharz
[Przepisów: 15]

Fasola po myśliwsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie jednogarnkowe

Fasola po myśliwsku

Składniki:

Fasola po myśliwsku

 

  • 25 dag fasoli Jaś
  • 1 cebula
  • 3 grzyby suszone
  • 20 dag kiełbasy jałowcowej
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 rozgniecione ziarna jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasola po myśliwsku
Fasolę opłukać i namoczyć na 12 godzin . Po tym czasie ugotować w wodzie , w której się moczyła , odlać . Grzyby dokładnie opłukać , namoczyć , w tej samej wodzie ugotować , odcisnąć i pokroić w paski . Do wywaru z grzybów dolać bulion warzywny . Kiełbasę pokroić w plastry , cebulę obrać i pokroić w kostkę . Zeszklić cebulę na oleju , dodać kiełbasę , przesmażyć . Oprószyć mąką , wlać bulion , dodać grzyby , koncentrat pomidorowy , musztardę i ziarna jałowca . Wymieszać i dusić chwilę . Po tym czasie dolać wino i sok cytrynowy , dołożyć fasolę . Doprawić solą i pieprzem , i dusić razem kilka minut uważając , żeby się nie przypaliło .