Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Fasola z bakłażanem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, pożywne, wegetariańskie danie na bazie fasoli, z dodatkiem podsmażonego bakłażana i papryki.

Fasola z bakłażanem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasola z bakłażanem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Fasola z bakłażanem i papryką
Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godzin do namoczenia.

Zmieniamy wodę i gotujemy przez godzinę, licząc od momentu wrzenia. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy sól.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i szklimy je na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy bakłażana pokrojonego w ćwierćplasterki i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Do garnka z fasolą dodajemy pomidory w puszcze i gotujemy 10 minut. Wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Fasola z bakłażanem i papryką
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i szklimy je na rozgrzanej oliwie.
Fasola z bakłażanem i papryką
Następnie dodajemy bakłażana pokrojonego w ćwierćplasterki i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Fasola z bakłażanem i papryką
Do garnka z fasolą dodajemy pomidory w puszcze i gotujemy 10 minut.
Fasola z bakłażanem i papryką
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.