Sposób przygotowania:
Fasola z bakłażanem i papryką
Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godzin do namoczenia.
Zmieniamy wodę i gotujemy przez godzinę, licząc od momentu wrzenia. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy sól.
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i szklimy je na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy bakłażana pokrojonego w ćwierćplasterki i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Do garnka z fasolą dodajemy pomidory w puszcze i gotujemy 10 minut. Wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Zmieniamy wodę i gotujemy przez godzinę, licząc od momentu wrzenia. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy sól.
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i szklimy je na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy bakłażana pokrojonego w ćwierćplasterki i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Do garnka z fasolą dodajemy pomidory w puszcze i gotujemy 10 minut. Wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.