Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Fasola z mięsem i czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawa powinna być pikantna, można do niej dodać suszonej czuszki.

Fasola z mięsem i czerwonym winem

Składniki:

Fasola z mięsem i czerwonym winem

 

  • 1/2 kg mielonego wołowego mięsa
  • 1/2 kg fasoli białej
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona ostra papryka do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Fasola z mięsem i czerwonym winem
Fasolę namoczyć w ciepłej wodzie na 12 godzin. Następnie odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na smalcu, dodać przemielone mięso, oprószyć solą, pieprzem i smażyć około 15 minut, ciągle mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić, dodać do mięsa. Wlać wino, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso miękkie dodać odcedzoną z wywaru fasolę, przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i ostrą papryką, wymieszać. Podawać z pieczywem.

Tagi:

mięso