Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Fasolka biało-czerwona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

troszkę inna wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku

Fasolka biało-czerwona

Składniki:

Fasolka biało-czerwona

 

  • 3 garście białej fasoli
  • 3 garście czerwonej fasoli
  • 0,5 kg boczku, pieczonego lub surowego
  • 2 cebule
  • lyżka majeranku
  • kostka rosolowa
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • mielone chili

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka biało-czerwona
Białą fasolę namoczyć, zalać wodą i zacząć gotować. Kiedy troszkę zmięknie, dorzucić wypłukaną, czerwoną fasolę. Gotować do zupełnej miękkości. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, po chwili dołożyć posiekaną cebulkę, posolić. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory wraz z zalewą, dusić przez jakieś 10 minut. Dołożyć wszystko bo ugotowanej fasolki, wrzucić kostkę rosołową, doprawić chili i majerankiem. Podawać ze swieżą bułeczką i (dla dorosłych) czerwonym winem. Smacznego!

Tagi:

fasolka