gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Fasolka bretońska po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mąż od dawna marudził abym zrobiła fasolkę po bretońsku ale ja zamiast zrobiłam zupę wyszła pyszna mąż miał jedzenie na trzy dni.

Fasolka  bretońska po mojemu

Składniki:

Fasolka bretońska po mojemu

 

  • 40 dkg fasolki białej
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 4 kawałki kiełbasy
  • 2 cebule białe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa uniwersalna
  • papryka wędzona do smaku
  • czosnek niedżwiedzi do smaku
  • majeranek 2 łyżeczki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml soku pomidorowego
  • ocet i odrobina cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka bretońska po mojemu
Fasolkę myjemy zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.

Rano wylewamy wodę,  wlewamy świeżą dodajemy listki i ziele angielskie i stawiamy na kuchence.

Boczek wędzony kroimy w kostkę,  dodajemy do gotującej się fasoli.

Kiełbasę kroimy w kostkę cebulę obieramy i też kroimy w kostkę podsmażamy na oleju. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy dowolnie dodajemy do już podgotowanej fasolki.

Jak wszystko będzie już ugotowane dodajemy podsmażoną kiełbasę doprawiamy wlewamy sok pomidorowy.

Jeszcze chwilę gotujemy pod koniec gotowania dodajemy ocet i odrobinę cukru . Najlepiej smakuje jak jeszcze chwilę postoi i smaki się przegryzą . POLECAM!!!