Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami i cukinią z dodatkiem świeżej bazylii to bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórkę i nasiona, miąższ pokroić w słupki. Fasolkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić.

Pokrojoną w słupki cukinię podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory, posiekany czosnek i masło, dusić przez kilka minut.

Następnie wsypać fasolkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią. 
Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią
Pokrojoną na kawałki fasolkę ugotować w osolonej wpodzie.
Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cukinię.
Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w słupki.
Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią
Cukinię z pomidorami wymieszać, dodać masło, smażyć kilka minut.
Fasolka szparagowa z pomidorami i cukinią
Ugotowaną fasolkę odcedzić i połączyć z podsmażonymi warzywami.