Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Fasolka po bretońsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszystkim dobrze znana potrawa, rozgrzewająca i syta, a do tego świetnie sprawdzi się na chłodne dni.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę dokładnie opłukać i namoczyć w wodzie na całą noc. Napęczniałą fasolę posolić, dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy i gotować w tej samej wodzie aż do miękkości przez ok. 1-1,5 godziny. Fasola przez cały czas powinna być przykryta wodą, w razie potrzeby należy dolać wrzątku.

Cebulę, boczek i kabanosy pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do fasoli. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i gotować na wolny ogniu ok. 20 minut.