gabiw

gabiw

Kucharz
[Przepisów: 15]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Męska rzecz, sycąca i rozgrzewająca.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 1 kg fasoli ( ja lubię tą nie za grubą biało-różową)
  • 2 pętka cienkiej kiełbasy lub mogą być też jakieś resztki wędlin
  • może być też mięsko z kurczaka lub inne
  • papryka świeża lub konserwowa
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, listek laurowy, ziele ang.
  • majeranek
  • chili lub pieprz wg uznania
  • zasmażka na koniec

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę wypłukać i namoczyć chociaż kilka godzin. Ugotować z solą, suszonymi warzywami, zielem ang. i listkiem laur. A w międzyczasie udusić cebulkę, z kiełbasą lub ugotowanym mięsem. Połączyć. Dodać paprykę i gotować na wolnym ogniu. Dodać przyprawy, sprasowany czosnek, koncentrat i na sam koniec zasmażka. Robię tą fasolkę w takiej ilości, bo wekuję ją i trzymam w lodówce jako rezerwę:)