justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś na obiad serwuję fasolkę z dużą ilością kiełbaski

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • fasola drobna 1 kg
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do fasoli Prymat, listek laurowy, ziele angielskie, bazylia 1 łyżeczka,
  • cebula 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoik
  • marchew 3 sztuki
  • kostki rosołowe 2 sztuki
  • kiełbasa cienka 4 pętka
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę dobrze jest namoczyć kilka godzin. Ja zamoczyłam ją na noc. Po tym czasie przekładamy fasolę do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i kostki rosołowe. Gdy się zagotuje dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i smażymy. Dodajemy do fasoli. Kiełbasę kroimy w kostkę i dość dobrze smażymy można nawet podpalić nie co. Dodajemy do fasoli. Gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat i posiekaną pietruszkę. Gotujemy do miękkości fasoli.
Fasolka po bretońsku
fasolę zagotowujemy z kostkami i przyprawami......
Fasolka po bretońsku
posiekaną cebulę należy podsmażyć, ale nie powinna być spalona
Fasolka po bretońsku
do gotującej fasoli dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę
Fasolka po bretońsku
kiełbasę kroimy w półplasterki i dość mocno podsmażamy