sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Fasolka po bretońsku,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fasola moczona jest miększa i eliminuje działanie wzdymające.

Fasolka po bretońsku,

Składniki:

Fasolka po bretońsku,

 

  • składniki:
  • szklanka fasoli białej
  • 1-2 sztuki kiełbasy zwyczajnej
  • 15dag boczku
  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku,
Fasolę wypłukać i namoczyć na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie do miękkości. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiełbasę, cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Jeśli fasola będzie ugotowana na półmiękko dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę.Jak już fasola będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotowe, smacznego.