zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Fasolka po bretońsku 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Trochę sosu sojowego i potrawa nabiera całkiem nowego smaku i pięknego koloru

Fasolka po bretońsku 2

Składniki:

Fasolka po bretońsku 2

 

  • 500 g fasoli Jasiek
  • 2 wędzone kości
  • 4 kiełbasy markowe
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki kucharka w płynie
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 l wody

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku 2
Fasolę zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Następnie gotować ją prawie do miękkości, włożyć kości, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy mięso na kościach będzie miękkie, wyjąć je, przestudzić, obrać i wrzucić do fasoli. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i również dodać do gotującej się fasoli. Sos sojowy, majeranek, paprykę, sól, pieprz i kucharek dodać do garnka, chwile gotować i włożyć koncentrat pomidorowy. Na koniec zrobić ze smalcu i mąki zasmażkę, przełożyć ją do fasolki i zagotować cały czas delikatnie mieszając aby nie zrobiły się z zasmażki grudki. Ewentualnie jeszcze doprawić.