Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fasolka po bretońsku wg Babcigramolki:

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Nie wnikając w to czemu tak przyrządzona fasolka nazywa się po bretońsku - stwierdzam , ze jest to jedno ze smaczniejszych dań.

Fasolka po bretońsku wg Babcigramolki:

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg Babcigramolki:

 

  • 1 puszka fasolki perłowej w zalewie lub 15 dag Fasolki perłowej suchej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag kiełbasy ( śląska , staropolska , podlaska lub podobna )
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego ( 8-10 dag )
  • sos sojowy lub maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • majeranek
  • mąka do zagęszczenia

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg Babcigramolki:
Jeśli używamy suchej fasoli należy ją namoczyć poprzedniego dnia wieczorem , a następnie ugotować do miękkości ( gotować dużą i małą fasolkę osobno0. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją na złoto. Wymieszać w garnku obie fasole ( jeśli ze słoika i puszki to z zalewą – jeśli gotowaną osobno to dodać 2 szklanki wody ), boczek, cebulkę , pokrojoną w plasterki kiełbasę , przecier pomidorowy. Wymieszać . Dusić ok. 30 minut na małym gazie często mieszając. Doprawić pieprzem , sosem sojowym , majerankiem , mieloną papryką .Jeśli fasolka jest za mało gęsta zagęścić ją mąką ( na tą ilość powinno wystarczyć 2 łyżki.). Podawać z pieczywem .