Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Fasolka po bretońsku wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolka po bretońsku to smaczna i sycąca zupa.

Fasolka po bretońsku wg Reniz

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg Reniz

 

  • 1/2 szkl fasoli Jaś
  • 25-30 dag kiełbasy cienkiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg Reniz
Fasolę poprzedniego dnia wypłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, odłożyć. Następnego dnia wylać wodę w której się moczyła, wlać świeżą, dodać odrobinę soli i gotować. Na 1 łyżce rozgrzanego tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Po upływie 1/2 godz dodać pokrojoną w pół krążki kiełbasę i cebulę, gotować pod przykryciem do miękkości. Gdy fasola jest miękka dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z pieczywem.