Wiola94

Wiola94

Kucharz
[Przepisów: 16]

Fasolka po bretońsku wg Wiola94

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczniejsza jest odgrzewana.

Fasolka po bretońsku wg Wiola94

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg Wiola94

 

  • 0,5 kg fasolki białej
  • kawałek skórki od wędzonego boczku
  • 20-25 dkg wędliny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg Wiola94
Fasolkę umyć i namoczyć na noc. Dodać skórkę boczku i gotować w tej samej wodzie, w której fasolka się moczyła do miękkości. W drugim rondlu rozpuścić masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę i dusić aż się zeszkli. Wędlinę pokrajać w drobną kostkę, obrumienić na tłuszczu i dodać do cebuli. Koncentrat wymieszać z ciepłą fasolką i dodać do rondla. Zagotować sos, doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Fasolę potrzymać na ogniu tak, aby prawie odparowała woda i wrzucić do sosu. Zagotować i odstawić.