Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Fasolka po bretońsku z kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fasole dzien przed namoczyc

Fasolka po bretońsku z kiełbaską

Składniki:

Fasolka po bretońsku z kiełbaską

 

  • fasola Jaś 1kg
  • kiełbasa 2sztuki
  • boczek gotowany 250-300 gram
  • cebula 2sztuki
  • przecier pomidorowy
  • majeranek liść laurowy ziele angielskie sol i pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z kiełbaską
Fasole wypłukać i włożyć do garnka zalać woda. Dodac ziele angielski, liść laurowy, pieprz i szczypte roztartego w dloniach majeranku, posolic tylko odrobinę posiekac cebulke i wrzycic do garnka. Gotować ok 1 godziny. Na patelni podsmazyc kiełbasę i boczek (kostka) i po godzinnym gotowaniu wrzucic do fasoli, odcedzajac tłuszcz i dodać łyżke koncentratu gotować do zmiękczenia fasoli. Gdy fasola bedzie gotowa mozna znow dodac koncentratu wszystko zalezy od upodobań. Wrzucic kolejną porcję majeranku dosolic i do prawic pieprzem. Fasole zaklepujemy mąką z wodą i chwileczke gotujemy by utraciła mączny smak.