monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Fasolka po bretońskuwg Moniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka (typu Jasiek) po bretońsku z aromatycznym boczkiem podsmażonym na patelni.

Fasolka po bretońskuwg Moniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka po bretońskuwg Moniki

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońskuwg Moniki
Fasolę należy namoczyć w zimniej wodzie dzień wcześniej (na min. 12godz.). Fasolę gotujemy w tej samej wodzie. Do wody z fasolą należy dodać liście laurowe i pół łyżeczki vegety. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (jeśli wytopi się zbyt dużo tłuszczu, część można odlać). Podrumieniony boczek dodać do podgotowanej fasoli. Do fasoli należy dodać także przecier pomidorowy. Wszystko razem gotować przez ok. 45 minut – aż fasola zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki mąki rozmieszanej w ½ szklanki wody. Dodać szczyptę majeranku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Fasolka po bretońskuwg Moniki
Fasolę należy namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej (min. 12 h)
Fasolka po bretońskuwg Moniki
Boczek należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Fasolka po bretońskuwg Moniki
Fasolkę gotujemy z przyprawami oraz dodajemy przecier pomidorowy.