Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Fasolka szparagowa na ostro

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Coś pysznego,gorąco polecam!

Fasolka szparagowa na ostro

Składniki:

Fasolka szparagowa na ostro

 

  • 70dag.fasolki szparagowej,
  • 2-3 małe papryczki chili,
  • 1/2szkl.orzeszków ziemnych niesolonych,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1i1/2łyżki oleju,
  • 1 łyżka posiekanego czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • sól

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa na ostro
fasolkę szparagową ugotować na półmiękko,odcedzić,osączyć(jak jest długa można pokroić na mniejsze kawałki).Połowę orzeszków zmiksować,resztę grubo posiekać.Papryczki chili posiekać,wymieszać z sosem sojowym.W woku rozgrzać olej,wrzucić czosnek i mieszając,podsmażyć go na jasnozłoto,dodać orzeszki i chwilę smażyć,dodać fasolkę i smażyć 2min.Zdjąć z ognia dodać papryczki chili wymieszane z sosem sojowym i pokrojoną na cienki półplasterki szalotkę,dokładnie wymieszać,gdy szalotka zmięknie doprawić sokiem z limonki i w razie potrzeby solą.