Sposób przygotowania:
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Fasolkę umyć, osuszyć, odciąć końcówki i przekroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę (ewentualnie pomidory można zastąpić gotowymi, pomidorami w puszcze). Cebulę obrać i pokroic w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, przesmażyć, dodać osączoną fasolkę, smażyć razem na średnim ogniu, dodać pomidory, smażyć aż zrobi się z nich sos. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, dodać szczyptę soli i pieprzu. Sosem zalać nasze danie, dokładnie wymieszać i podgrzać. Podawać z pieczywem. Można używać też jako dodatek do potraw. W wersji mniej kalorycznen można nie dodawać śmietany.