ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegetariańskie danie dla miłośników fasolki szparagowej. Pycha.

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Fasolę myjemy i usuwamy z niej końcówki. Kroimy ją na fragmenty mniej więcej jednakowej długości. W ten sposób przygotowaną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy posiekaną drobno cebulkę a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy je, pozwalając aby nadmiar wody z nich odparował. Gotową, miękką fasolkę odcedzamy i wykładamy na patelnię z pomidorami. Całość dusimy jeszcze chwilę. Podajemy na gorąco. Smacznego.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Można użyć fasolki świeżej ale również mrożonej.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Nie zapomnijmy dobrze oczyścić fasolkę i pociąć ją na jednakowe fragmenty.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Czosnek stanowi istotny dodatek nadający sosowi smaku.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Całość dusimy mieszając od czasu do czasu.