edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Fasolka niby po bretońsku, tym razem w wersji vege, szybka, smaczna, zdrowa

Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową. Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa były przykryte. Dodałam suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu. Pomidory opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć. Pod koniec gotowania zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli. Całość zagotowałam.
Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram
Cebulę i czosnek zeszkliłam na rozgrzanym oleju.
Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram
Do cebuli i czosnku dodałam paprykę i fasolkę.
Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram
Warzywa zalałam wodą i dodałam przyprawy.
Fasolka szparagowa z papryką i pomidoram
Kiedy fasolka zaczęła mięknąć dodałam pomidory.