mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Fasolka w pomidorach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Syte pożywne danie na zimowe chłody. Fasolę uwielbiam pod każdą postacią :-)

Fasolka w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka w pomidorach

 

  • ½ kg fasoli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 marchewki
  • ¼ selery
  • 1 pietruszka
  • 1 pora biała część
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ litra przecieru pomidorowego domowego
  • 1 puszka mała koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Fasolka w pomidorach
Fasolę moczymy dzień wcześniej przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler, obieram i myję. Do garnka wrzucam fasolę, dokładam warzywa wszystkie, boczek. Pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i razem z cebulką pokrojoną przesmażam na patelni. Pierś wyjęłam z patelni, dodałam czosnek sprasowany, przecier pomidorowy i koncentrat. Całość przesmażyłam i na końcu zblenderowałam. Fasolę gotuję do miękkości około godzinę. Warzywa wyjmuję kroję sitkiem do jarzyn i dodaję do fasoli. Wlewam przesmażony przecier, dodaję kurczaka. Doprawiam solą, pieprzem.
Fasolka w pomidorach
Fasola namoczona przez całą noc w zimnej wodzie
Fasolka w pomidorach
Obrane warzywa umyte i piersi z kurczaka
Fasolka w pomidorach
Przesmażona cebulka przecier pomidorowy dodany boczek
Fasolka w pomidorach
Fasola ugotowana i dodana do pomidorowego sosu