Sposób przygotowania:
Fasolowa z kiełbaską
Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy przez kilka godzin, następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy mięso lub kość i przyprawy i gotujemy. Gdy fasola zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na tarce- marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podduszamy na nim cebulę i dodajemy do zupy, następnie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również dodajemy do zupy. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy. Przygotowujemy zasmażkę i rozprowadzamy ją w zupie. Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz wedle uważania majeranek. Zupę zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy w niej śmietanę. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki.