SUPERPRZEPIS

Fasolowe tartaletki na przystawkę

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Fasolowe tartaletki na przystawkę Więcej zdjęć (5)

To dobry pomysł na zdrową przekąskę. Babeczki smakują zarówno na ciepło i zimno.

Składniki:

Fasolowe tartaletki na przystawkę

 

  • Ciasto:
  • 22 dag mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • Jedno jajko,
  • Łyżka wody,
  • Sól do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Nadzienie i dekoracja:
  • 25 dag fasoli,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • Łyżka musztardy,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Pęto kiełbasy.
  • Natka pietruszki i papryka czerwona do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Fasolowe tartaletki na przystawkę
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wyklejamy nim przygotowane foremki na tarta letki. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowe napełniamy nadzieniem i dekorujemy. Na dno każdej układamy po kilka kawałków podsmażonej kiełbasy. Na wierzch wyciskamy fasolową masę. Całość posypujemy delikatnie świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki oraz papryką. Podajemy.

NADZIENIE: Kiełbasę kroimy w kostkę i przysmażamy. Gotową wykładamy na dno upieczonych tartaletek. Na wierzch wyciskamy masę fasolową. Masa fasolowa: Fasole moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i miksujemy. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Tak przygotowaną dokładamy do zmiksowanej fasoli. Następnie dokładamy muszarkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy np. do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki.
Fasolowe tartaletki na przystawkę
Składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto
Fasolowe tartaletki na przystawkę
gotowym, schłodzonym ciastem wyklejamy przygotowane foremki
Fasolowe tartaletki na przystawkę
Na dno upieczonych babeczek wykładamy kiełbasę
Fasolowe tartaletki na przystawkę
składniki nadzienia dokładnie miksujemy.