Sposób przygotowania:
Fasolówka na kolorowo
Trzy gatunki fasoli odważyć osobno każdą na wadze kuchennej i namoczyć całość na noc w garnku z zimną wodą. Na drugi dzień odlać wodę z fasoli i nalać świeżej i nastawić na zupę, włożyć wkładkę mięsną oraz oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i przyprawy zapachowe. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie. Cebulę obrać,opłukać i przekroić na pół i opalić połówki na zapalonym palniku, po czym wrzucić do garnka z wywarem. Obgotować je, dopóki nie zmiękną i wyjąć łopatką cedzakową na talerz wraz z włoszczyzną, listkami laurowymi i mięsem. Kość obrać z resztek mięsa,a marchewkę pokroić na talarki i ponownie dodać do wywaru razem z majerankiem i lubczykiem, który zastępuje maggi w płynie. Pogotować jeszcze trochę i dodać zawiesinę choć niekoniecznie. Palnik wyłączyć, doprawić zupę i nalewać do talerzy lub filiżanek do zup.