Sposób przygotowania:
Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem
Fasolę zalać 2 szklankami wody, przykryć i odstawić na ok. 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie dolać do niej ok. 2 litry wody (wody z moczenia nie zlewać), dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostkę bulionową, zagotować. Gotować tak długo, aż fasola zrobi się prawie miękka. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki i dodać razem z umytymi liśćmi pora i selera do fasoli. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso i smażyć, mieszając. Usmażone mięso dodać do fasoli. Gotować 5-10 minut.Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do zupy dodać ziemniaki, koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i trochę soli. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.