Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fasolówka z dodatkiem mięsa mielonego i koncentratu pomidorowego.

Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem

 

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 liście selera
  • 2 liście pora
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem
Fasolę zalać 2 szklankami wody, przykryć i odstawić na ok. 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie dolać do niej ok. 2 litry wody (wody z moczenia nie zlewać), dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostkę bulionową, zagotować. Gotować tak długo, aż fasola zrobi się prawie miękka. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki i dodać razem z umytymi liśćmi pora i selera do fasoli. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso i smażyć, mieszając. Usmażone mięso dodać do fasoli. Gotować 5-10 minut.Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do zupy dodać ziemniaki, koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i trochę soli. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem
Fasola zalana wodą i odstawiona do napęcznienia.
Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem
Podsmażane z cebulką mięso mielone wieprzowe.
Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem
Podsmażone mięso mielone dodane do zupy.
Lekko pomidorowa fasolówka z mięsem
Ziemniaki koncentrat pomidorowy i majeranek dodane do zupy.