Sposób przygotowania:
Faszerowana mała główka kapusty
Oczyścić kapustę z wierzchnich zwiędniętych liści. Wyrównać wystającą część głąba. Odciąć górną część kapusty ( mniej więcej na wysokości 2/3. Wydrążyć kapustę ( ja robiłam to łyżką ) usuwając środkowe liście aż do głąba uważając by pozostały ścianki złożone z kilku warstw liści. Tak samo postąpić ze ściętą ,, czapeczką ". Przygotować farsz. Usiekać drobno cebulę i usmażyć ją na złoto na Smakowitej Pajdzie. Kuskus zalać wrzącą wodą tak by go przykrył ,, na palec" - zostawić przykryty na 10 minut. Wymieszać mięso z usmażoną cebulką, kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dołożyć natkę pietruszki. Wypełnić wydrążoną kapustę farszem ( z ,, górką") i przykryć wydrążoną ,, czapeczką ". Obwiązać nicią do mięs by w trakcie gotowania góra nie spadła. Ułożyć w wąskim ale dość wysokim garnku obsypując wkoło usiekanymi wydrążonymi liśćmi. Zalać wodą lub bulionem ( jeśli wodą to wlać do niej 1 łyżkę maggi) i gotować na małym gazie ok. 45 minut ( można w trakcie obrócić kapustę kilka razy bo wypływa i zawsze kawałek wystaje nad wodą). Rozrobić koncentrat z wywarem z gotowania i wlać do garnka. Potrząsnąć garnkiem by się wymieszał. Dusić 10 minut. Doprawić do smaku cukrem, maggi. Wyjąć kapustę , usunąć nici. Przeciąć kapustę na pół. Jeśli ktoś chce może zagęścić sos mąką i zaprawić śmietanką. * Oczywiście może , a nawet lepiej dać tłuściejsze mielone np. z łopatki ale ze względu na Mamę tam gdzie mogę redukuję tłuszcze , starczy w potrawie tego którego użyłam do smażenia cebuli.