eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Młoda kapusta faszerowana Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna młodakapusta faszerowana mięsem mielonym,podana z dwoma sosami.

Młoda kapusta faszerowana Eli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta faszerowana Eli

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta faszerowana Eli
Kapustę obrać z wierzchnich zielonych liści (zachować je,bo będą potrzebne),umyć i przekroić na ćwiartki.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Do wrzątku włożyć kapustę i chwilę parzyć.Zielone liście umyć i też sparzyć.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,bułkę tartą,jajko,przyprawę,sól,pieprz i wymieszać.Liście kapusty rozchylać i faszerować mięsem (co kilka liści).Nafaszerowane ćwiartki kapusty owinąć w sparzone wierzchnie liście i spiąć wykałaczkami.Kapustę włożyć do naczynia żaroodpornego.Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i powstałym bulionem zalać kapustę.Zapiekać30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć z piekarnika,usunąć wykałaczki i rozchylić wierzchnie liście kapusty.Zapiekać jeszcze 20 minut,co jakiś czas polewając wytworzonym bulionem.Kapustę wyjąć na pólmisek i włożyć do wyłączonego piekarnika,żeby nie ostygła.Sos zlać do rondla dodać koncentrat pomidorowy,czosnek,paprykę słodką i ostrą,sól i chwilę gotować.Mąkę wynieszać z wodą,wlać do sou i przegotować.Sos doprawić do smaku maggi.Pieczarki pokroić:małe w plastry,a większe w pół plastry.Cebulę posiekać.Na patelni stopić margarynę,dodać pieczarki,cebulę,przyprawić solą,pieprzem i smażyć aż pieczarki będą miękkie.Przełożyć do rondla,dolać wody,wrzucić kostkę grzybową i pogotować 15 minut.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.Sos zabielić śmietanką.Kapustę podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.Smacznego!
Młoda kapusta faszerowana Eli
Etap 1
Młoda kapusta faszerowana Eli
Etap 2