Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka po meksykańskuETAP 1:
Przygotowujemy farsz.
Cebulę kroimy w kostkę, chili kroimy bardzo drobno. Rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę z papryczką.
Dodajemy mięso, smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści.
ETAP 2:
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, łączymy z farszem. Farsz doprawiamy do smaku.
ETAP 3:
Papryki myjemy, odcinamy wierzchołki. Z wierzchołków wycinamy zielone części. Papryki dokładnie oczyszczamy z ziarenek.
ETAP 4:
Papryki napełniamy farszem. Każdą z papryk nakrywamy plasterkiem sera i ściętym wierzchołkiem.
Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 st. C (termoobieg) przez 40-45 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wytopiony z papryk sos możemy zagęścić odrobiną mąki i połączyć z ziemniakami, ryżem czy makaronem.