Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Faszerowana papryka po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na najlepsze papryki trwa. Warto wykorzystywać je na różne sposoby, np. do faszerowania. Ja nadziałam papryki farszem meksykańskim z mięsa mielonego.

Faszerowana papryka po meksykańsku

Składniki:

Faszerowana papryka po meksykańsku

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka po meksykańsku

ETAP 1:

Faszerowana papryka po meksykańsku
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego w sosie pomidorowym...

Przygotowujemy farsz.
Cebulę kroimy w kostkę, chili kroimy bardzo drobno. Rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę z papryczką.
Dodajemy mięso, smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści.

ETAP 2:

Faszerowana papryka po meksykańsku
z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki

Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, łączymy z farszem. Farsz doprawiamy do smaku.

ETAP 3:

Faszerowana papryka po meksykańsku
Papryki myjemy i dokładnie pozbawiamy ziarenek

Papryki myjemy, odcinamy wierzchołki. Z wierzchołków wycinamy zielone części. Papryki dokładnie oczyszczamy z ziarenek.

ETAP 4:

Faszerowana papryka po meksykańsku
Każdą paprykę obficie nadziewany farszem

Papryki napełniamy farszem. Każdą z papryk nakrywamy plasterkiem sera i ściętym wierzchołkiem.

Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 st. C (termoobieg) przez 40-45 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wytopiony z papryk sos możemy zagęścić odrobiną mąki i połączyć z ziemniakami, ryżem czy makaronem.