Faszerowane cebule

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pszenicę (namoczoną 12 godzin) lub ryż ugotować, odcedzić. Cebule obrać, opłukać,

Faszerowane cebule

Składniki:

Faszerowane cebule

 

  • 8 dużych cebul
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 6 dag zielonego groszku
  • 5 dag ziaren pszenicy lub ryżu pełnoziarnistego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowane cebule
Pszenicę (namoczoną 12 godzin) lub ryż ugotować, odcedzić. Cebule obrać, opłukać, obgotować 5 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, wydrążyć środek. Wewnątrz oprószyć solą i pieprzem. Oczyszczoną z nasion paprykę oraz obraną marchew pokroić w drobną kostkę. Wydrążone środki cebuli posiekać, zrumienić na gorącym oleju, dodać rozdrobnioną paprykę z marchwią oraz groszek, smażyć razem 3 minuty. Warzywa oprószyć mąką i mieszając krótko zasmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ugotowaną pszenicę lub ryż i starty żółty ser. Farsz doprawić zmiażdżponym czosnkiem, solą i pieprzem, wymieszać. Cebule napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zapiekać 30 minut pod przykryciem w temp 220 st.