Sposób przygotowania:
Faszerowane cebule
Pszenicę (namoczoną 12 godzin) lub ryż ugotować, odcedzić. Cebule obrać, opłukać, obgotować 5 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, wydrążyć środek. Wewnątrz oprószyć solą i pieprzem. Oczyszczoną z nasion paprykę oraz obraną marchew pokroić w drobną kostkę. Wydrążone środki cebuli posiekać, zrumienić na gorącym oleju, dodać rozdrobnioną paprykę z marchwią oraz groszek, smażyć razem 3 minuty. Warzywa oprószyć mąką i mieszając krótko zasmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ugotowaną pszenicę lub ryż i starty żółty ser. Farsz doprawić zmiażdżponym czosnkiem, solą i pieprzem, wymieszać. Cebule napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zapiekać 30 minut pod przykryciem w temp 220 st.