Sposób przygotowania:
Faszerowane cukinie
Cukinie przekroić wzdtuż na pół i gotować w osobnym wrzątku przez 15 minut, wyjąć, lekko ostudzić i wydrążyć. Miąższ posiekać. Cebulę, paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Obrany czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i podsmażyć warzywa razem z miąższem cukinii, dodać mięso i smażyć jeszcze 5 minut, doprawić oregano, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinie i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować zalewę: masło przesmażyć z mąką i rozprowadzić śmietaną, gotować około 5 minut. Sos zestawić z ognia, dodać ser, sól, pieprz i wmieszać jajko. Sosem polać cukinie i wstawić do pieca na 15 minut, aż danie się ładnie zrumieni.