Faszerowane kanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oczyścić kanie, dokładnie wypłukać, usunąć trzony. Kapelusze kani posolić Przeznaczone na farsz grzyby drobno pokroić i udu

Faszerowane kanie

Składniki:

Faszerowane kanie

 

  • ½ kg kani z małymi kapeluszami
  • ¼ kg innych grzybów (do wyboru np.: pieczarki, gąski, borowiki) na farsz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki mleka
  • pieprz, sól, majeranek

Sposób przygotowania:

Faszerowane kanie
Oczyścić kanie, dokładnie wypłukać, usunąć trzony. Kapelusze kani posolić

Przeznaczone na farsz grzyby drobno pokroić i udusić z cebulą uprzednio pokrojoną w krążki.

Przygotować sos beszamelowy (masło, mąka, mleko), połączyć go z uduszonymi grzybami przeznaczonymi na farsz, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Kapelusze kani wypełnić grzybowym farszem, następnie zapiec w żaroodpornym naczyniu

Tak przygotowanym farszem wypełnić kapelusze kani i zapiec w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym przez 15-20 min.

Zapieczone kanie podawać z ryżem lub kaszą

Tagi:

grzyby