Sposób przygotowania:
Faszerowane kaszą kalarepkiETAP 1
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew.
Całość przysmażamy do momentu jak marchew będzie półtwarda. Ewentualnie możemy lekko podlać ją wodą.
ETAP 2
Między czasie kalarepki oczyszczamy. Z gotowych ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki.
Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażonej marchwi.
ETAP 3
Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.
ETAP 4
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior siekamy.
W misce umieszczamy przygotowaną kaszę, przysmażone warzywa, filet, starty ser oraz szczypior. Całość mieszamy, jednocześnie doprawiając do smaku.
ETAP 5
Przygotowanym farszem napełniamy kalarepki. Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Kalarepki pieczemy około 45 minut w 180°C. Przed końcem ich wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy szczypiorem i podajemy.
SylaUla
gusia1000