jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Faszerowane kaszą kalarepki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowane warzywa to pomysł na pyszny obiad. Dziś polecam kalarepkę wypełnioną po brzegi moją ulubioną kaszą jaglaną. Do tego marchew, aromatyczne mięsko i mamy smaczny, kolorowy, zdrowy obiadek.

Faszerowane kaszą  kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane kaszą kalarepki

SKŁADNIKI

  • 5 młodych kalarepek,
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 duża marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 mały podwójny filet z kurczaka,
  • Pęczek szczypioru,
  • Ziołowa przyprawa do kurczaka,
  • Sól,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Papryka ostra w proszku,
  • Olej do smażenia,
  • Około 60 gram sera żółtego,
  • ¾ szklanki bulionu,
  • Żółty ser do dekoracji

Sposób przygotowania:

Faszerowane kaszą kalarepki

ETAP 1

Faszerowane kaszą  kalarepki
na półmiękko przysmażamy marchew

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew.

Całość przysmażamy do momentu jak marchew będzie półtwarda. Ewentualnie możemy lekko podlać ją wodą.

ETAP 2

Faszerowane kaszą  kalarepki
wydążamy środki kalarepek

Między czasie kalarepki oczyszczamy. Z gotowych ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki.

Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażonej marchwi.

ETAP 3

Faszerowane kaszą  kalarepki
na oleju przysmażamy filet

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.

ETAP 4

Faszerowane kaszą  kalarepki
w misce łączymy składniki farszu

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior siekamy.

W misce umieszczamy przygotowaną kaszę, przysmażone warzywa, filet, starty ser oraz szczypior. Całość mieszamy, jednocześnie doprawiając do smaku.

ETAP 5

Faszerowane kaszą  kalarepki
kalarepki napełniamy farszem

Przygotowanym farszem napełniamy kalarepki. Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Kalarepki pieczemy około 45 minut w 180°C. Przed końcem ich wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy szczypiorem i podajemy.