Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Faszerowane łódeczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i apetyczne danie z ziemniaków - łódeczki ziemniaczane zapiekane z mięsno - warzywnym nadzieniem.

Faszerowane łódeczki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane łódeczki ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaki wymyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę, czosnek, paprykę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć na rumiano mięso mielone, dokładnie je podzielić i smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek oraz pokrojoną paprykę i tartą marchew, dusić aż warzywa lekko zmiękną. Podlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać koncentrat oraz przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Ziemniaki obrać cienko ze skórki, przeciąć na połówki, wydrążyć łyżeczką. Do ziemniaków nałożyć sporą porcję farszu, wyrównać. Ułożyć ziemniaki na blasze i posypać tartym serem. Zapiec ok. 20 min. w temp. 180st. C.
Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Mięso zrumienić na patelni smażąc kilka minut.
Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Dodać cebulę, czosnek i marchew, a następnie paprykę.
Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Dodać przyprawy i napełnić farszem przygotowane ziemniaki.
Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Posypać ziemniaki serem i zapiec przez ok. 15 min.