eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pałki kurczka faszerowane serem feta z orzechami włoskimi i żurawiną.

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną

 

  • 8 pałek kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili (może być mniej)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego (może być mniej)
  • 20 dkg sera typu feta
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Pałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Małym ostrym nożykiem oddzielić mięso od kości. Kości wyciąć,zostawiając okoł 1.5 cm,żeby farsz nie wyciekł. Wymieszać razem olej,sos sojowy,czosnek i sos chili. Włożyć pałki do marynaty,wymieszać i włożyć do lodówki na 12 godzin. Ser rozgnieść widelcem. Orzechy włoskie posiekać. Do miski włożyć ser orzechy i żurawinę. Farsz doprawić odrobimą soli (ser feta jest słony) pieprzem i wymieszać. Kurczka wyjąć z lodówki i wytorzone po wyjęciu kości sakiewki napełnić farszem. Pałki zaszyć nićmi kuchennymi. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Do woreczka włożyć cebulę i faszerowane pałki kurczka. Pozostałą marynatę rozcieńczyć 150ml ciepłej wody i wlać do woreczka z kurczakiem. Woreczek zapiąć spinaczem i włożyć do brytfanki. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika. Ostrożnie rozciąć woreczek i pałki z sosem wyłożyć do brytfanki. Piec jeszcze tak długo aż pałki się zruminią. Gotowe pałki wyjąć z brytfanki i usunąć nici. Wyłożyć kurczaka na półmisek. Sos zlać do rondla i ewentualnie rozcieńczyć wodą. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!
Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Wymieszać razem olej sos sojowy czosnek i sos chili. Włożyć pałki do marynaty wymieszać i włożyć do lodówki na 12 godzin..
Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Do miski włożyć ser orzechy i żurawinę. Farsz doprawić odrobimą soli (ser feta jest słony) pieprzem i wymieszać.
Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Kurczka wyjąć z lodówki i wytorzone po wyjęciu kości sakiewki napełnić farszem. Pałki zaszyć nićmi kuchennymi.