Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Faszerowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przystawka na ciepło lub jako dodatek do dania głównego.

Faszerowane pieczarki

Składniki:

Faszerowane pieczarki

 

  • 15 dużych pieczarek
  • po 1 małej żółtej i czerwonej papryce
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 7 dag startego sera żółtego
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki

ETAP 1:

Faszerowane pieczarki
Warzywa - papryki i cebulę - kroimy w kostkę

Papryki i cebulę kroimy w kostkę.
Boczek kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Faszerowane pieczarki
Warzywa i boczek smażymy na patelni. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.

Boczek smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz.

Dodajemy warzywa, smażymy do miękkości. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Smażymy do uzyskania gęstego farszu.

ETAP 3:

Faszerowane pieczarki
Pieczarki oczyszczamy. Kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczarki myjemy i oczyszczamy, odcinamy trzonki. Kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 4:

Faszerowane pieczarki
Kapelusze pieczarek napełniamy farszem. Pieczarki posypujemy serem.

Kapelusze pieczarek napełniamy farszem i posypujemy serem.

Pieczarki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 20-25 minut.