Faszerowane pieczarki po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Farsz z części pieczarek, cebuli i wędliny zyskują dodatkowy grzybowy aromat. Delikatna kompozycja daje szybką i smaczną przekąskę gorącą.

Faszerowane pieczarki po włosku

Składniki:

Faszerowane pieczarki po włosku

 

  • 400 gr. pieczarek (im większe kapelusze, tym lepiej
  • wędzona lub suszona aromatyczna wędlina, np. szynka parmeńska, chudy wędzony boczek
  • 1 średniej wielkości cebula, najlepiej tzw. cukrowa (delikatna w smaku)
  • 2-3 łyżki masła
  • dobrze topiący się ser i łyżeczka pasty truflowej (idealnie: peccorino z truflami)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju nie wpływającego na smak (ryżowy, arachidowy, dobrej jakości słonecznikowy)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki po włosku
Farsz: Co szóstą pieczarkę oraz ogonki pozostałych kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Wędlinę kroimy także drobno - im twardsza, tym drobniej. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki, cebulę, solimy i pieprzymy. Dusimy mieszając do chwili zeszklenia całości i odparowania większości wody. W ostatniej chwili wrzucamy wędlinę, na ok. 1 min. - mieszamy. Wędlina ma się tylko podgrzać; np. wędlina suszona powinna zmienić kolor z intensywnie czerwonego na różowy. Jeśli stosujemy pastę truflową, mieszamy ją z farszem bez dalszego podgrzewania. Uwaga: trufle są dla zintensyfikowania grzybowego smaku. Alternatywnie można zastosować np. sos sojowy grzybowy (w małej ilości, zamiast soli), albo np. drobniuteńko posiekane suszone (i przed przygotowaniem moczone) grzyby. Przygotowanie: Farsz umieszczamy w kapeluszach pieczarek. Każdą pieczarkę przykrywamy serem, zaś szczyt kapelusza zamaczamy w oleju, układamy na blasze do pieczenia. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, wkładamy blachę na górną półkę na ok. 10-20 minut. W trakcie zapiekania sprawdzamy - ser nie powinien się rumienić, a jedynie spłynąć do farszu.