Sposób przygotowania:
Faszerowane pieczarki po włosku
Farsz: Co szóstą pieczarkę oraz ogonki pozostałych kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Wędlinę kroimy także drobno - im twardsza, tym drobniej. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki, cebulę, solimy i pieprzymy. Dusimy mieszając do chwili zeszklenia całości i odparowania większości wody. W ostatniej chwili wrzucamy wędlinę, na ok. 1 min. - mieszamy. Wędlina ma się tylko podgrzać; np. wędlina suszona powinna zmienić kolor z intensywnie czerwonego na różowy. Jeśli stosujemy pastę truflową, mieszamy ją z farszem bez dalszego podgrzewania. Uwaga: trufle są dla zintensyfikowania grzybowego smaku. Alternatywnie można zastosować np. sos sojowy grzybowy (w małej ilości, zamiast soli), albo np. drobniuteńko posiekane suszone (i przed przygotowaniem moczone) grzyby. Przygotowanie: Farsz umieszczamy w kapeluszach pieczarek. Każdą pieczarkę przykrywamy serem, zaś szczyt kapelusza zamaczamy w oleju, układamy na blasze do pieczenia. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, wkładamy blachę na górną półkę na ok. 10-20 minut. W trakcie zapiekania sprawdzamy - ser nie powinien się rumienić, a jedynie spłynąć do farszu.