Faszerowane pieczarki ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do degustacji dania

Faszerowane pieczarki ryżem

Składniki:

Faszerowane pieczarki ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki ryżem
Zaczynamy od pieczarek trzeba je umyć, obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nóżki pokroić w drobną kostkę. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem, dodać nogi pieczarek i smażyć tak długo, aż produkty zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Kapelusze faszerować ostudzonym nadzieniem. Nasmarować naczynie żaroodporne olejem. Pieczarki wyłożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 min. W misce dobrze połączyć śmietanę, majonez, mleko, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gotowe pieczarki podawać z sosem.Pysznie smakują na gorąco.

Tagi:

ryż