redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Faszerowane warzywa rodem z Prowansji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kulinarny pasjonat Mikołaj Rey zachęca do wypróbowania dań z francuskim rodowodem, które można przygotować z produktów łatwo dostępnych w naszych sklepach. Zobacz przepis na Faszerowane warzywa rodem z Prowansji.

Faszerowane warzywa rodem z Prowansji

Składniki:

Faszerowane warzywa rodem z Prowansji

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane warzywa rodem z Prowansji
Farsz : Pokroić w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejszyć ogień i smażyć całość aż się lekko zarumieni. Dodać 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posolić. Całość smażyć przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.



Warzywa do faszerowania: Cebulę przekroić  raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, by przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokroić w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrążyć miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie). Odłączyć kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykroić czapki z pomidorów koktajlowych i wydrążyć miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie. Położyć wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszerować wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw. Piec przez 30 min. w temperaturze 160°. Faszerowane warzywa ułożyć na przemian, dodatkowo można polać małą ilością gotowego, ciepłego sosu pomidorowego, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.