Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto z nas nie lubi zapiekanek makaronowych? Polecam je zwłaszcza mamom - pod serową pierzynką można bowiem przemycić pożywne warzywa (np. fasolkę szparagową i jarmuż), za którymi dzieci często nie przepadają.

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami

ETAP 1:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami
Ważnym składnikiem dania jest fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki. Fasolkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku. W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 2:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami
Kolejnym źródłem witamin ukrytym w zapiekance jest jarmuż

Jarmuż myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek kroimy drobno.
Rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, wrzucamy jarmuż i smażymy, aż będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami
W daniu znajduje się też czerwone warzywo - pomidory

Pomidorki cherry kroimy w plastry. Pomidory suszone odsączamy z zalewy.

ETAP 4:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami
Makaron z warzywami pokrywamy szynką

Makaron i warzywa łączymy z odrobiną oliwy, dodajemy troszkę pieprzu i soli, mieszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch wykładamy szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki.

ETAP 5:

Zapiekanka z fasolką, jarmużem i pomidorami

Całość posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 10 minut w 200 st.C.