Sposób przygotowania:
Faszerowany boczek pieczony
Dzień wcześniej marynujemy kwadratowy płat boczku połową marynaty z przepisu: oliwę wlać do miseczki, dodać po 1 łyżeczce przyprawy z suszonych pomidorów, przyprawy staropolskiej, czosnku, soli i papryki, dodać szczyptę chili, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie boczek obkładamy starannie farszem z mięsa mielonego i przypraw, dokładnie zwijamy, wkładamy do podłużnej blaszki, miejsce zwinięcia ma być na spodzie, smarujemy pozostałą częścią marynaty, wstawiamy na całą noc do lodówki.Na drugi dzień zabieramy się za pieczenie podlewamy boczek 1/2 szklanki wrzącej wody z 1 łyżką oliwy, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinie i wstawiamy do gorącego piekarnika temp. 170 stopni, pieczemy 45 minut, po tym czasie boczek należy obrócić na drugą stronę i dalej piec tyle samo czasu, wyciągnąć czosnek, gdy woda wyparuje podlewamy niewielką ilością wody, od czasu do czasu należy boczek podlać wytopionym tłuszczem, obrócić tak by łącze boczku było na spodzie, trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.