Sposób przygotowania:
Faszerowany kurczak.
Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,bazylją,słodką papryką i oliwą z oliwek.Odstawić na 30 minut. Farsz: Pieczarki obrać i opłukać.Pokroić w kosteczkę wraz z porem i zasmażyć na patelni na oleju.Przełożyć do mięsa mielonego i przyprawić solą,pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.Wbić jajko do farszu.Wymieszać. Farszem nadziać kurczaka.Spiąć wykałaczkami i związać.Do blachy wlać olej i 0,5 szklanki wody przełożyć kurczaka. Jabłka opłukać i pokroić na ćwiartki.Obłożyć blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok 1.5 godziny w 180 stopniach.W czasie pieczenia podlewać sosem z pieczenia.
JACEK S
Gotowce mogą wydawać się łatwiejsze w użyciu, ale stosowanie naturalnych ziół i przypraw nie jest wcale aż tak czasochłonne. Wymagają one jedynie od kucharza trochę wyobraźni. Pozdrawiam.