SUPERPRZEPIS

Faszerowany kurczak.

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Faszerowany kurczak. Więcej zdjęć (3)

smaczny i pożywny kurczak

Składniki:

Faszerowany kurczak.

 

  • 1 kurczak
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 por
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • bazylia,słodka papryka,sól,oliwa z oliwek(do posmarowania kurczaka)

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak.
Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,bazylją,słodką papryką i oliwą z oliwek.Odstawić na 30 minut. Farsz: Pieczarki obrać i opłukać.Pokroić w kosteczkę wraz z porem i zasmażyć na patelni na oleju.Przełożyć do mięsa mielonego i przyprawić solą,pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.Wbić jajko do farszu.Wymieszać. Farszem nadziać kurczaka.Spiąć wykałaczkami i związać.Do blachy wlać olej i 0,5 szklanki wody przełożyć kurczaka. Jabłka opłukać i pokroić na ćwiartki.Obłożyć blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok 1.5 godziny w 180 stopniach.W czasie pieczenia podlewać sosem z pieczenia.
Faszerowany kurczak.
Najpierw nalezy przygotować dokładnie farsz z miesa mielonego
Faszerowany kurczak.
Kurczaka nadziać farszem i spiąc wykałaczkami oraz obłozyć jabłkami