eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Faszerowany schab Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny faszerowany schab pieczony w piekarniku.

Faszerowany schab Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowany schab Eli

 

  • 1.20 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki z pieca
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • pieprz

 

 

  • 1 łyżka masła sklarowanego

 

  • Biały sznurek bawełniany.

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany schab Eli
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać olej z przyprawą,czosnkiem i pieprzem. Naciąć schab w zdłuż dość głeboko w trzech miejscach. Mięso posmarować marynatą i włożyć do lodówki na noc. Ser feta rozgnieść widelcem,pomidory pokroić,orzechy posiekać. Składniki farszu doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Schab wyjąć z lodówki,rozchylić nacięcia i włożyć w nie farsz. Mięso delikatnie obwiązać sznurkiem.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem sklarowanym. Do naczynia włożyć schab i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Co jakiś czas polewać mięso wodą a później powstałym sosem. Schab można podawać na ciepło. Ale pyszny jest też na zimno pokrojony w plastry. Smacznego!
Faszerowany schab Eli
Naciąć schab w zdłuż dość głeboko w trzech miejscach i posmarować marynatą.
Faszerowany schab Eli
Ser typu feta wyjąć z opakowania i rozgnieść widelcem.
Faszerowany schab Eli
Orzechy włoskie dość drobno posiekać......
Faszerowany schab Eli
Pomidory wyjąć z oleju obrać ze skórki i pokroić.